Connect with us

Prenumerera

Bloggar

18 matcher väntar ikväll

I kväll väntar en spännande omgång över alla fyra serier och jag har plockat de matcher som jag på något sätt känner att finns en extra krydda i.

Norra

Den norra serien bjuder på två matcher under onsdagen och den mest intressanta är nog Östersund mot Örnsköldsvik.

Östersund tar emot Örnsköldsvik på hemmaplan. Efter Markus Åkerbloms uttalande i Hockeypuls-podden om att han inte riktigt tror att Östersund kan gå hela vägen i år så tror jag precis tvärtom. Jag tror att ÖIK har alla komponenter för första gången på flera år att ta steget upp. Bara de två senaste tillskotten i form av Jesper Schiöler och David Westlund visar på ambitionen.

Örnsköldsvik lånade in Modo-junioren Linus Skager förra veckan. Lånet ska gälla den kommande månaden. På pappret såg lånet ut som något högst mediokert, men efter lite efterforskningar kring Skager och hans framfart i Modo så verkar det vara allt annat än just mediokert. Istället ser Skager ut att vara en potentiell ”game changer” för Ö-vik. Det ska bli spännande att se hur han kommer färga in mot en motståndare som Östersund.

Östra

Den klart mest intressanta matchen inför kvällen i den östra divisionen är utan tvekan mötet mellan nykomlingen Strömsbro och kraftigt underpresterande Huddinge. För en månad sedan hade man utan tvekan satsat alla pengar i påsen på att Huddinge skulle ta hem en promenadseger, nu är man mer konfunderad. Båda lagen har överraskat på olika sätt.

Firma Axman/Ehn har satt skräck i hela Östra med sina imponerande produktion och Strömsbro tagit bra mycket mer poäng än vad man hade kunnat förvänta sig. Huddinge har underpreseterat och sett allmänt ointresserade ut. Huddinge har bara mäktat med en vinst under ordinarie tid. Den vinsten kom med uddamålet mot Hammarby.

***

Väsby tar emot Hanviken på bortaplan och man gör det med två nya spelare i truppen. Leonard Forselius och Jonatan Asplund gör debut. Den spetsen lägger vi till i ett redan fungerande lag, ja något annat än tre poäng vore ett misslyckande.

Trots det får man lyfta ett varningens finger för Hanviken. Man gjorde en exceptionellt bra insats mot Visby på bortaplan senast och det kan man tacka Hugo Edlund för. Man kan inte förvänta sig att han ska hålla sina 96 i räddningsprocent hela säsongen så här gäller det att många lyfter sig om man ska ta poäng av Väsby.

***

Även en spännande match i Vallentuna ikväll där man tar emot Enköping. Vallentuna med SHL-meriterade Tobias Ericsson föll något överraskande mot Sollentuna i förra omgången och måste studsa upp här. Enköping har blandat och gett hittills och söker jämnheten i sitt spel. Jag skulle tro att Enköping får vara nöjda om man lyckas skaka Vallentuna en smula, och vara tacksamma om man får med sig någon poäng hem.

Västra

Om Mariestad hade gjort som de borde så skulle vi haft en renodlad seriefinal ikväll mot Lindlöven, men man föll å de grövsta mot Grums. Det är egentligen inget att orda om, alla lag förlorar, men man blir nästan irriterad när man läser Appelgrens resonemang. I en intervju på klubbens hemsida säger han något som låter väldigt konstigt.

– Magplask vet jag inte, jag kan förstå att det framställs så i media och supporterkretsar, men man måste också komma ihåg att vi har en motståndare som gör något bra också. 

Andreas Appelgren om förlusten mot Grums

Kom igen nu. Mariestad är ett topplag alla kategorier. Man möter Grums som är en betydligt sämre version än det lag som gick till Allettan på en teknikalitet ifjol. Om Maristad hade gjort en match av normalstandard där man skjuter 47 skott så gör man definitivt fler än två mål. Man får hoppas att han inte sprider den här ’Det var inte vi som var dåliga utan motståndaren som var bra’ känslan i laget får då kommer Mariestad att få en jobbig tillvaro.

Nästan uteslutande av det mindset som Appelgren skyltar utåt så vill man ge Lindlöven favören i den här matchen, men det finns andra anlendingar. Först och främst visade man en enorm mental trygghet när man slog Nyköping senast. Spetsen i deras leading line får anses vara topp 2 i den västra serien, och sen besitter man kanske den bästa målvaktsuppsättningen i Mantler och Eriksson. Det blir ett rejält test för Lindlöven ikväll, men jag sätter en tvåa i den här matchen. Lägg därtill att man lånar in Pilö från Örebro inför matchen.

***

I övrigt får man säga att Borlänge SKA vinna över Grums.

Spänning lär det däremot bli i Nyköping som tar emot Skövde. Skövde har tagit sig upp på Allettan-plats och torde kunna skapa lite stabil mark vid vinst. Nyköping befinner sig i samma situation som Huddinge gör i den östra serien. Man förlorar helt enkelt matcher man borde vinna, gång på gång dessutom. Det verkar vara minst mental anspänning i Skövde så därför får man ge sikarna tipset

Södra

Det är just nu ett riktigt getingbo i toppen av den södra serien. Mellan ettan Troja-Ljungby och sexan Kallinge/Ronneby skiljer det tre poäng. Det innebär att varje poäng är oerhört viktig i kvällens omgång.

Nybro tar emot Tranås ikväll. Det är en svår match att sia om man räknar in den kapacitet som finns i båda lagen. Nybro har fått ut det mesta av sina kapacitet sedan premiären mot Kalmar, och de verkar hitta en ny växel hela tiden. Tranås besitter en hög högstanivå men har inte varit i närheten av den på bortaplan så här långt.

Man kan kort och gott säga att de tre bortamatcher Tranås haft den här säsongen har inbringat fyra poäng, sett till spelet så har dessa poäng varit en gåva. Man blir nästan orolig när man läser att lagkaptenen Filip Petersson säger att poängen är viktigare än spelet. I sak har han förstås rätt, det är poängen som tar laget till Allettan. Poängen i argumentationen är emellertid att Tranås kommer att förbli utan poäng på bortaplan om man inte hittar sitt spel. Uttalandet känns, låt oss kalla det, osmidigt. Tranås har ett stort problem som man måste lösa. Man har kapacitet att lösa det, men det är föga troligt att man hittar redan ikväll. Nybro vinner.

***

Kalmar tar emot ett formtoppat HC Dalen.

Efter all turbulens i klubben så är det upp till bevis ikväll. Känslan är att man kommit ut på rätt sida i den här soppan och att man har tillräckligt med rutinerade spelare för att kunna gå relativt obemärkt förbi den här incidenten. Om det här nu ger det lugn den sportsliga ledningen söker så var det på sikt ett bra beslut att ta beslutet tidigt. Frågan är snarare vad som händer om man fortsätter förlora? Hur mycket tålamod kommer man ha med nuvurande ledarstab?

I Dalen är det linan med Tholander och Näslund som Kalmar får se upp med. Svagheten finns emellertid bland backarna. Så fort motståndarna lyckas komma ur första pressen och lägga puckarna bakom Dalens backar så hamnar man i trångmål på en gång. Mot Tranås hade man inte något långt lag och då lyckades man vara ganska kompakta i mittzonen, det är nog nyckeln mot Kalmar också, att få stopp på deras fart.

***

Vimmerby har hittat sin grej efter en trevande start. Kallinge/Ronneby har blandat och gett så här långt. Det som oroar med KRIF är att man tycks ha svårt att vinna matcher för egen maskin. Det är sällan eller aldrig Kallinge som vinner på att man spelar bättre än sina motståndare.

Igår var Nivalainen utlånad till Karlskrona och även om han inte spelade så handlar det om att han lyckas ladda om till match ikväll. För mot Vimmerby kommer han att få saker att lösa.

***

Tyringe sparkade sin stjärna igår. Anledningen ska vara att han tog upp för mycket av lönebudgeten sett till vad han presterade. Man jagar förstärkningar, både center och en ytter. I väntan på det så måste man försöka att minimera sina misstag i egen zon. Det är nästan läge att lägga alla offensiva ambitioner på väntelistan och få fem man att orka spela tråkig defensiv hockey i sextio minuter.

Otur är att man kanske möter det laget som bygger allt på sin offensiv, nu med tillskott av Henrik Persson som lär vara spelsugen, om än inte i matchform.

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Skrivit och följt Hockeyettan i över tio år, både som journalist och i olika roller i diverse klubbar i Hockeyettan, SHL och SDHL. Bevakar i synnerhet Tranås AIF. Hockeyettan Södra i allmänhet. Ansvarig utgivare för Hockey365.se. Tips, frågor? toni.lappalainen@hockey365.se

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mest lästa just nu

Kalmar HC:s stora överraskning

Hockeyettan Södra

Kalmar upp på Allettan-plats

Hockeyettan Södra

”Vi har en bra känsla”

Hockeyettan Östra

”Det var förkrossande”

Hockeyettan Södra

Spelbloggen: Piteå tar det här

Spelbloggen

Förre LHC-duon förstärker KRIF

Hockeyettan Södra

”Vi är ett topplag av en anledning”

Hockeyettan Västra

Lappalainen: ”Är det dags för poolspel i Norr?!”

Toni Lappalainen

Veckans lag #5 – Södra

Hockeyettan Södra

Veckans lag #5 – Västra

Hockeyettan Västra

Reklam

SAMARBETSPARTNER

Hockey365 på Facebook

Loading...

REKLAM

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Copyright © 2019 Hockey365.se

Connect
Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.