Connect with us

Prenumerera

Toni Lappalainen

Lappalainen: ”Är novemberkoman här redan?”

Elva matcher spelades under söndagen och det var några matcher som verkligen fick en att höja på ögonbrynen.

Det var som att vi knappt hann in i November innan det bröt ut någon sorts allmän ”novemberkoma”, det är den enda rimliga förklaringen man kan ha på en del resultat. Man kan dra en given slutsats. Lagen som mäktar med att undvika den koma som börjar uppstå i november kan avancera rejält.

Västra

Skövde skulle bara spela bort Malung idag men lyckades med konstycket att förlora med 0-1 hemma. Det är under all kritik. Att bli nollad är en sak, men att bli det mot ett betydligt sämre motstånd på hemmaplan talar om att det bara handlade om en inställningsfråga.

Mariestad såg ut att gå samma öde till mötes när man tog emot Linden. Målsnålt och säkerligen ingen propagandahockey från något håll. 2-1 till slut men det satt hårt inne. Det verkar ha varit en stökig resa dessutom. Inom loppet av tio minuter i den andra perioden delades det ut 18 utvisningsminuter.

Man får känslan av att Mariestad gick ner sig och Linden spelade lite över sin förmåga i den här matchen. För utgången av den västra serien så var det här förstås ett gott tecken. Är det något som just den serien behöver så är det att man blir en tajtare serie, att botten närmar sig toppen.

Lindlöven mot Kumla. Derby.

Lindlöven drog det längsta strået i fajten som slutade 6-5 och där det verkade vara fulla spjäll framåt och var man för sig själv i defensiven. Två poäng av nye Jesper Alasaari, och förstås en hel drös av poäng av firma Kovalonok/Lalander.

Trots att det borde vara klasskillnad på lagen så får man ändå säga att Lindlöven visar en sorts mental styrka ikväll. Vid ställning 5-5 i början av den tredje perioden får Lindlöven en straff som man missar men bara två minuter senare sätter man 6-5.

Nyköping vann igår mot Forshaga och är kanske den kandidat som Skövde får se upp mest med nu.

Södra

Vimmerby mot Halmstad. Jag trodde på Vimmerby-vinst här men det satt skrämmande långt inne. Det hela kom att avgöras på straffar och det var väl inte så förvånanade att det Roman Semjonovs som satte den matchvinnande pucken.

Två saker förvånar.

Halmstad besitter kanske den bästa – och den hetaste keepern just nu. Då väljer man att spela Crespin istället för Malmborg. Nu kanske man inte föll just på det greppet, men förutästtningen måste alltid vara att spela det bästa laget. Det gjorde inte Halmstad ikväll.

Det andra som börjar bli en mental grej sedan Horsky kom in är att målskyttet för Vimmerby gått i stå. Under hans fyra matcher har man noterat sex mål. Under Nordströms ledning hade man problem bakåt och det är något som Horsky korrigerat med god lycka, men priset för det är att man tappat all sin offensiva firepower. Nu har man fem poäng de fyra senaste matcherna och det är för lite för att bli ett allvarligt hot mot de övriga lagen i jakten på Allettan.

Som väntat hade inte Hanhals någon chans mot Mörrum som ganska enkelt vann med 1-5 på bortaplan. Det som sticker ut mest är att Marcus Paulsson inte gjorde något av målen, dock bidrog han med passningspoäng till de två första målen.

Jag tror inte att det beror på att Paulsson inte är i målform eller för att han inte vill göra mål. Det tyder snarare på att ”Piva” gett honom en helt annan roll i jakten på ett homogent spel.


Kallinge mot Dalen. Man kan summera det väldigt enkelt. Dalen tog utvisningar och KRIF har nu mer (uppenbarligen) ett mördande PP. Ikväll gjorde man fem av sex mål i numerärt överläge och värt att notera är den bredd man har. Sex mål och sex målskyttar.

Kallinge går att jämföra med en haj när den får lite blodvittring. Då är det svårt att få stopp på den där maskinen, det gör kvällens resultat än mer viktigt. Ska Kallinge vara med och slåss om något den här säsongen så vill det sig att den där maskinen är smord och redo att köra minst två kvällar i veckan. Annars blir säsongen kort. Det är en ny situation för KRIF. Tidigare år har man haft en spets som levererat och dragit ett tungt lass.

Nu ser det lite annorlunda ut. Å andra sidan ger det en annan dimension att ta hänsyn till. Det går inte längre att coacha sönder deras två första lines när det finns två till som är tillräckligt vassa för att förstöra för motståndet. Med det sagt, orkar man en hel säsong på det sättet? Det får framtiden utvisa.

Östra

Det började illa när Hammarby tog ledningen mot Huddinge, men sen var det öppna spjäll hela vägen. Inför varje omgång tänker man att det ska lyfta för Huddinge, sen presterar de som man hade förväntat sig från start, ändå sitter man här och är lite misstänksam och frågar sig om de är på gång?

Jag kan bara konstatera att man ibland har aningen för höga förväntningar på Huddinge. De vinner, tar tre poäng och öser in mål. Vad är problemet? Huddinge är tillbaka. De har tre vinster på fyra matcher, varav förlusten kom mot Visby som är ett topplag.

Jag hade högre tankar om Strömsbro än jag borde ha. Förlust mot Wings med klara 6-3. Man hade häng i halva matchen och sen flög (pun intended) Wings ifrån.

På samma sätt som man väntat på att Huddinge ska börja spela på riktigt och börja vinna, på samma sätt har man nog väntat att Wings ska störta. Men likt Stig-Helmer så kan de flyga och är inte rädda.

Vallentuna är nog tacksamma för vad Wings ställde till med mot Strömsbro efter som de i sin tur vann över Segeltorp med 6-3. Det i sin tur innebär att det bara skiljer tre poäng mellan sexan Vallentuna och femman Strömsbro. Dramatik.

Sexpoängsmötet mellan Enköping och Hanviken vanns av bortalaget. Nu står de båda på samma poäng och det ger förstås en viss spänning, men inte någon dramatisk sådan. Inget av lagen har i Allettan att göra. Risken att det står på samma poäng efter nästa omgång är överhängande när de möter Wings respektive Väsby på onsdag.

Norra

En match i norra denna söndag. Teg mot Kiruna AIF. Kiruna hade ledningen i den här matchen men Teg kom igen.

Jag har vid några tillfällen skrivit om att Teg bara har en leading line med Tano, Edström och Manberg. Det sket sig idag. Bara Anton Tano lyckades göra mål idag. Således ger Teg en bild av att man har flera som kan bidra.

Frågan blir istället hur uddlösa Tano och Manberg blir när Edström saknas?

Resonemanget blir ganska ointressant eftersom Teg nu leder den norra serien. Visserligen med en poäng före Piteå och Boden som spelat en match mindre. Östersund har dessutom spelat tre matcher mindre.

Det känns så trist att förbundet tillåter den spelordningen. Det går över huvud taget inte att spela en serie på lika villkor på det här sättet. Östersund har alltså spelat nio matcher på mer än två månader. Det blir ju skrattretande.

Om nu anledningen är att man bara spelar helger nästan uteslutande för att slippa betala för förlorad arbetsinkomst till spelarna så kan man lika gärna lägga ner hela serien. Då är det inte längre en seriös verksamhet. Har man inte pengar så kan man inte vara med. Punkt.

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Skrivit och följt Hockeyettan i över tio år, både som journalist och i olika roller i diverse klubbar i Hockeyettan, SHL och SDHL. Bevakar i synnerhet Tranås AIF. Hockeyettan Södra i allmänhet. Ansvarig utgivare för Hockey365.se. Tips, frågor? toni.lappalainen@hockey365.se

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mest lästa just nu

Kalmar HC:s stora överraskning

Hockeyettan Södra

Kalmar upp på Allettan-plats

Hockeyettan Södra

”Vi har en bra känsla”

Hockeyettan Östra

”Det var förkrossande”

Hockeyettan Södra

Spelbloggen: Piteå tar det här

Spelbloggen

Förre LHC-duon förstärker KRIF

Hockeyettan Södra

”Vi är ett topplag av en anledning”

Hockeyettan Västra

Lappalainen: ”Är det dags för poolspel i Norr?!”

Toni Lappalainen

Veckans lag #5 – Södra

Hockeyettan Södra

Veckans lag #5 – Västra

Hockeyettan Västra

Reklam

SAMARBETSPARTNER

Hockey365 på Facebook

Loading...

REKLAM

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Copyright © 2019 Hockey365.se

Connect
Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.