Connect with us

Prenumerera

Hockeyettan Södra

Analys: Nybro Vikings säsongsinledning

Nybro Vikings | Foto: Fototjänst i Kalmar

Nybro Vikings säsongen 2018/19 var ett lag i spillror. Tränarkarusell där Sami Lehtinen fick sparken, sportchef Per Wallin klev av i förtid och vid en aningen konstig tidpunkt och dessutom sprang lillebror Kalmar HC förbi och tog den åtråvärda platsen till playoff i Vårettan.

Fansen var rasande och man kunde i diverse forum på sociala medier läsa hur både fans och sponsorer krävde en rejäl förbättring. Ledningen i Nybro Vikings lyssnade och satte upp en ny målsättning där det på nytt siktas mot HockeyAllsvenskan i Nybro. Så hur har upphaussade Nybro Vikings inlett säsongen 2019/20?

Trots en blek insats mot Kalmar HC i premiären och förlust med 3-2 så delar man nu serieledningen i HockeyEttan Södra med IF Troja/Ljungby, båda lagen på 14 poäng och sedan den där derbyförlusten har Nybro idel segrar på kontot.

Borås (h) 3-2
Tyringe SoSS (h) 8-2
Vimmerby HC (b) 3-5
Hanhals IF (h) 4-0
Kallinge-Ronneby IF (b) 1-2 OT

Om vi jämför Nybro Vikings 18/19 med upplaga 19/20 så anser jag att det finns tre stora skillnader som nu också märks tydligt i laget.

  1. En stabil och trygg tränare i Mikael Tisell som ställer hårda krav på sin trupp och inte viker en tum.
  2. Ett bättre tränat lag där inte minst Sebastian Borg visar upp ett helt annat spel än tidigare och han förklarade också i lokaltidningen häromveckan att han är i klart bättre fysiskt skick under Tisells ledning.
  3. Målvaktspelet där Robin Johansson ny från Karlskrona HK varit precis så bra som man hoppats på. 93,89 i räddnings% och endast 1.83 mål insläppta per match är riktigt bra. Det är en annan nivå än tidigare målvakter de senaste åren som blandat och gett.

Tittar vi sedan närmare på special teams, dvs. powerplay och boxplay så är det inga anmärkningsvärda siffror åt något håll. PP 23,53% (4:a) och BP 87,50% (4:a). Stabila siffror men inget extra.

Vilka utmaningar väntar således Nybro Vikings och vad måste förbättras?

Först och främst behöver fler spelare börja producera, nu lever man oerhört mycket på kedjan med Fabian Ilestedt – Fredrik Strömgren – Sebastian Borg som producerat 58% av lagets mål. Här tror jag Nybro känner en glädje i att Alex Ek snart är tillbaka i spel, inte minst nu när Alfred Andersson dessutom är skadad.

Tekningsstatistiken där laget är näst sämst i serien med endast 46,43% vunna tekningar, att jämföra med serien bästa, Troja med 56,77%. Med svagare tekare man laget tappa en del viktiga moment över en hel säsong som i sin tur kan innebära poängtapp.

Nybro har ännu inte mött något av lagen på nuvarande Allettanplats, det blir intressant och en tydlig värdemätare när HC Dalen, Tranås AIF, Halmstad HF och IF Troja/Ljungby står för motståndet.

Sist men inte minst, ovan nämnda Robin Johansson måste fortsätta spela på topp och för Nybros del får han absolut inte bli skadad. Då har laget en oerhört tuff utmaning framför sig.

Vad tror jag om Nybro Vikings över 22 omgångar?

Precis som flertalet av tränarna och experter inför säsongen trodde så tror jag också att Nybro Vikings kommer kommer spela Allettan efter jul, man har en för bra och bred trupp spetsad med en av serien allra bästa målvakter för att misslyckas med detta, trots att serien är landets tuffaste. Med en Alex Ek snart tillbaka så blir man ännu bättre och kan sprida poängskörden på fler spelare, ett måste över tid.

Överraskningen: Sebastian Borg med sina 6 mål och 4 assist.
Besvikelsen: Viktor Lennartsson, endast 1 mål och 2 poäng på 6 matcher.

Betyg på säsongsinledningen: 4/5

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Tobias Johansson, 37 år från Kalmar. Representerat Kalmar HC och Tingsryds AIF. La skridskorna på hyllan 2003. Efter det jobbat som sportchef, styrelseordförande och klubbchef i Kalmar HC. Kommer att bevaka HockeyEttan med fokus på Kalmar HC och Nybro Vikings IF. Tips, frågor? tobias.johansson@hockey365.se

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mest lästa just nu

Kalmar HC:s stora överraskning

Hockeyettan Södra

Kalmar upp på Allettan-plats

Hockeyettan Södra

”Vi har en bra känsla”

Hockeyettan Östra

”Det var förkrossande”

Hockeyettan Södra

Spelbloggen: Piteå tar det här

Spelbloggen

Förre LHC-duon förstärker KRIF

Hockeyettan Södra

”Vi är ett topplag av en anledning”

Hockeyettan Västra

Lappalainen: ”Är det dags för poolspel i Norr?!”

Toni Lappalainen

Veckans lag #5 – Södra

Hockeyettan Södra

Veckans lag #5 – Västra

Hockeyettan Västra

Reklam

SAMARBETSPARTNER

Hockey365 på Facebook

Loading...

REKLAM

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Copyright © 2019 Hockey365.se

Connect
Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.