Connect with us

Prenumerera

Hockeyettan Södra

”Det var förkrossande”

(Photographer: Jonathan Persson - Swe Press Photo)

Efter en tung inledning på säsongen som innehållit tränarbyte, rekordvinster och rekordförluster så blickar Oliver Kempainen framåt med glädje och som en del i en starkare grupp.

Vägen från att vara lovande junior i SuperElit till att ta steget in i seiniorhockeyn kan vara en svår transaktion. I mångt och mycket handlar det om vad man presterar under sitt sista år som junior, det lägger grunden för vad som händer under ditt första år som senior.

För Oliver Kempainen var det på inget sätt annorlunda. Det var det sista året som han skulle öka förutsättningarna att ta ett viktigt kliv in i seniorhockeyn. Sen hände det som absolut inte fick hände det sista junioråret.

– Jag hade en skitbra juniortid hemma i Skellefteå hela tiden, det var bekvämt. Sen skadade jag mig sista året och då spelade jag inte så mycket sista året. Det var kämpigt. Jag åkte på ett diskbråck i ländryggen så jag var borta från november till augusti när nästa säsong skulle dra igång, berättar han.

Hur tacklar man det rent mentalt under sista året som junior som betyder så mycket för framtiden?

– Ja, just då var det förkrossande och riktigt jobbigt, men sen vet man ju hur branschen fungerar. Det går inte att komma undan skadefri, när man väl fick röra på sig och börja rehab så gick det lättare. Det gick bättre att hantera det när man fick röra på sig även om de bara handlade om enstaka promenader. Den värsta tiden var de tre första måanderna när man fick sitta still och vänta, minns han.

Att påstå att framtiden var stakad för den unge västerbottningen efter den sista juniorsäsongen i Skellefteå, där han ditintills spenderat och bott hela sin karriär, är en kraftig överdrift.

– Det var svårt att veta, jag visste inte vad som skulle hända eftersom jag bara hade spelat tio matcher. Jag hade pratat med några klubbar i den norra ”ettan” men så hörde min agent av sig och frågade om jag inte var sugen på Vimmerby. Efter det gick det väldigt snabbt och jag bestämde mig för att testa, säger han.

”Spännande utmaning”

Ditintills hade han spelat hela karirären i Skellefteå, bott hemma och haft den tryggheten att luta sig tillbaka på. Nu gick flytten till något han egentligen inte visste något om. Skrämmande för en del men Kempainen ser bara fördelarna med att han stannade hemma så länge.

– Jag tror nästan att det hjälpte att man hade fått vara hemma och ha den tryggheten. Sen kändes som om det var min tur att testa något nytt och då kunde man lika gärna testa något ordentligt. Jag såg det mer som en spännande utmaning, säger han.

Omställningen är inte alltid enkel att göra när man går från att spela juniorhockey till att bli senior. Det spelmässiga är en sak, men det sociala förändras förstås också.

– Ja, så är det helt klart. Jag hade kanske lite tur att jag har en flickvän som valde att flytta med så jag hade ett bra stöd på sidan av hockeyn. Alla i laget var också väldigt stöttande i det. Själva spelet var mycket mer disciplinerat i ”ettan” än juniorhockeyn som är ganska svängig. Jag tycker det här passar mig bättre med seniorhockeyn, konstaterar han.

En av Kempainens styrkor är utan tvekan skridskoåkningen likt många andra som skolats i Skellefteå. Många nya seniorer upplever ibland att man inte får nyttja den potentialen fullt ut när man konvertare till seniorhockeyn, men Kempainen tycker att han får det i Vimmerby.

– Min styrka är att åka raksträckor och det tycker jag att man kan utnyttja rätt bra här också. Men gäller det att vara lite mer statisk och mer smart i sina åkningar här. Det har jag fått jobba med ganska mycket, att inte bara ”dumåka” som man gjorde mycket i J20. Nu handlar det mer om att spara energi och ta rätt åkningar, säger han.

”Nordström hade många bra idéer”

Förra säsongen var en succéartad sådan i Vimmerby. Klubben leddes av Phil Horsky och noterade en av sina bästa säsonger någonsin. Årets säsong startade inte lika bra och Kempainen konstaterar att det finns många olika faktorer som bidragit till det, bland annat den så debatterade tränarfrågan.

– Jag tror att förra säsongen var Vimmerbys bästa någonsin. Det var som svårt att avgöra för mig för jag hade inget att jämföra med då. Däremot är det något man kan ta med sig i år att det gick så bra, att man fick testa på Allettan och Play off, säger han och fortsätter.

– Det är svårt att sätta fingret på vad som gick fel i år. Nordström hade många bra idéer som jag har med mig nu när Phil är tillbaka. De är ju väldigt olika. Nordström var mer för ett offensivt spel och Phil bygger sitt spel från defensiven. Det kan vara att vårt lag är mer byggt för att utgå från defensiven, säger han.

Skulle man kunna säga att Peter Nordström passade bättre att jobba med den individuella skickligheten än som huvudtränare för ett lag?

– Jo, men så kan det mycket väl vara. Jag känner att jag en bra utveckling under Nordström och det beror väl på att jag har en del att jobba med framför allt i det offensiva. För mig har det varit jättenyttigt att få testa det också, säger han.

Samtidigt kan man inte frångå verkligheten. Under Phil Horsky har man börjat vinna kontinuerligt, man har hittat trygghet i sitt spel och nu finns en rimlig chans att slåss om en plats i Allettan, med vad talar för att Vimmerby når dit?

– Jag tror framför allt att vi har ett tydligare grundspel där alla vet vad de ska göra ute på isen. Det är nog att vi fått ett tydligare grundspel så att vi hela tiden har något att falla tillbaka på.

”Vi rider på vågen”

Senast lyckades man vinna mot Halmstad som befinner på Allettan-plats, men det satt hårt inne och Kempainen erkänner att så som matchen utvecklade sig så har man en del att jobba med när det gäller effektiviteten.

– Jag tycker vi spelade bra (mot Halmstad). Det enda som går att klaga på var att vi var lite för inneffektiva och gjorde inte mål på de chanser vi får. Vi skjuter nästan 50 skott och gör ett mål, det är väl det enda som egentligen går att klaga på. Det var lite frustrerande faktiskt, de spelade väldigt tajt. Även om vi har nästan 50 skott så är det inga superchanser och sen har de sina killar som kan göra det offensivt så det är en knepig motståndare, menar han.

Nu väntar nästa match. Kalmar står för motståndet och de likt Vimmerby jagar en plats i Allettan. Klart är att det blir en annan match att hantera än den senast mot Halmstad och glädjande nog för Vimmerbys del så gör Pierre Gustavsson comeback hjärnskakning.

– Det är ju en annan typ av match. De är ju offensivt glada och jag tror det kommer att passa oss ganska bra. Nu när vi har tajtat till defensiven så tror jag att vi kommer att kunna straffa dem. Vi är väldigt taggade, vi rider på vågen efter två poäng mot Halmstad så det ska bli kul att åka dit och spela, säger han.

Allettan är förtså det stora målet för ett lag som Vimmerby och laget lider nu i efterhand av den mindre lyckade rekryteringen av Nordström. Kempainen tror att det i slutändan bär något positivt med sig, att man blivit mentalt starkare som grupp av motgångarna.

– Det är ju en liten uppförsbacke nu, men samtidigt tror jag att det gjort oss ganska starka som lag eftersom vi tagit oss igenom det där. I slutändan tror jag att det kan ha varit nyttigt för gruppen att gå igenom en tuff start. Det blir mycket match för match nu. Man ska inte stirra sig blind på tabellen, det är mycket matcher kvar att spela, avslutar han

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Skrivit och följt Hockeyettan i över tio år, både som journalist och i olika roller i diverse klubbar i Hockeyettan, SHL och SDHL. Bevakar i synnerhet Tranås AIF. Hockeyettan Södra i allmänhet. Ansvarig utgivare för Hockey365.se. Tips, frågor? toni.lappalainen@hockey365.se

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mest lästa just nu

Kalmar HC:s stora överraskning

Hockeyettan Södra

Kalmar upp på Allettan-plats

Hockeyettan Södra

”Vi har en bra känsla”

Hockeyettan Östra

Spelbloggen: Piteå tar det här

Spelbloggen

Förre LHC-duon förstärker KRIF

Hockeyettan Södra

”Vi är ett topplag av en anledning”

Hockeyettan Västra

Lappalainen: ”Är det dags för poolspel i Norr?!”

Toni Lappalainen

Veckans lag #5 – Södra

Hockeyettan Södra

Veckans lag #5 – Västra

Hockeyettan Västra

Veckans lag #5 – Östra

Hockeyettan Östra

Reklam

SAMARBETSPARTNER

Hockey365 på Facebook

Loading...

REKLAM

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Copyright © 2019 Hockey365.se

Connect
Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.