Connect with us

Prenumerera

Bloggar

Holm: ”Vad säger statistiken?”

Jag gillar statistik, och även om jag inte är någon NHL-nörd så kan jag inte låta bli att imponeras över all statistik man kan få om man följer den serien. Det finns statistik på allt verkligen!

SHL har mer och mer tagit intryck av detta och sedan ett knappt år så har SHL.se fått lite nya inslag på sin statistiksida, bland annat tre stycken väldigt intressanta värden: Corsi, Fenwick och PDO.

Corsi är ett värde som anger hur stor andel av skottförsöken ditt lag har i spel 5 mot 5. Med skottförsök menas alla skott, även de som blockas. Skjuts det 100 skott under en match och ditt lag har skjutit 53 av dom så har ditt lag Corsi 53% och motståndarna Corsi 47% i den matchen.

Fenwick är i princip samma sak som Corsi, men de blockade skotten räknas inte.

PDO är summan av lagets skottprocent och räddningsprocent.

Vad säger då denna statistik, är den viktigt? I NHL anses den väldigt viktig, man har anställda coacher som inte sysslar med annat än att granska dessa värden. Just Corsi/Fenwick har visat sig vara väldigt viktig i slutspelssammanhang. I 2/3-delar av slutspelsmatcherna i NHL slutar det med att laget med högst värde går vidare. Det är alltså inte 100%-igt men en väldigt god indikation.

PDO är istället en indikation på vilken tur laget har haft, hur mycket laget överpresterat mot vad man borde ha gjort (en del kallar det hur mycket tur man haft). Över tid brukar man nämligen hamna på 100%. Det SHL-lag som fått högts PDO de senaste 4 åren hade 102,77% (Färjestad 18/19) och det lag med lägst 96,79% (Karlskrona 17/18). Det skiljer med andra ord mindre än 5% på det med bästa PDO och det med lägst.

Med detta i åtanke tänkte jag att vi skulle ta och syna hur statistiken ser ut för lagen i västra hockeyettan så här långt. Då det tyvärr inte finns någon statistik för skottförsök så får jag ta till den statistik som finns, nämligen skott på mål, och då inkluderar den skott på mål i powerplay/boxplay. Det är med andra ord inte precis den statistik som Fenwick egentligen ska innehålla men det är så noga statistik man kan få.  För PDO finns det däremot helt korrekt siffror att redovisa.

Vad kan vi då dra för slutsatser?

Borlänge leder serien och gör det rättvist utifrån Fenwick-värdet. Men risken finns att man kommer att tappa lite framöver då PDO ligger högt.

Lindlöven borde inte vara med så högt egentligen om man kikar på Fenwick-värdet, och det understryks också av det höga PDO-värdet.

Mariestad har ett bra Fenwick-värde som grundar sig i att man släpper till få skott bakåt. Men risken är stor att man kommer att tappa framöver då man har det enormt höga PDO-värdet 112,5%! Det kommer man få svårt att hålla, speciellt om man kikar på de bakomliggande siffrorna för boxplay och powerplay. Där ligger värdet på skyhöga 146,67% (86,67% i boxplay+60% i powerplay)!

Grums kan förväntas halka ner något om man kikar på PDO, de har haft mer flyt än de borde ha. Mycket beroende på spelet i boxplay/powerplay där de har sammanlagt 117,65%. Fenwick visar dock att man ändå ska ligga på övre halvan.

Forshaga har inte haft riktigt tur (PDO) men har å andra sidan inte heller dominerat matcherna som man trodde inför serien (Fenwick).

Skövde skjuter väldigt mycket, överlägset mest i serien, och ligger faktiskt tvåa i Fenwick. Med tanke på det ligger laget kanske oförtjänt långt ner i tabellen. Å andra sidan har de ett PDO på över 100% så man kan inte heller skylla på otur att man ligger där man ligger.

Kumla har ett väldigt lågt Fenwick-värde. Det indikerar att man ligger lite högt men å andra sidan har man haft lite oflyt, så värdena talar emot varandra lite.

Surahammar kan hoppas på lite mer framgång om man kikar på PDO-värdet, men de skulle behöva täppa till skotten bakåt för att kunna avancera.

Eskilstuna/Linden har ett uselt Fenwickvärde och kommer få det tufft att hävda sig över tid om man inte lyfter spelet. Fast samtidigt har man haft lite otur, så med lite stolpe in kanske laget kommer att avancera ändå?

Nyköping är ett lag som absolut kommer att avancera en hel del. Det indikerar både Fenwick-värdet och PDO, man har skapat men inte fått utdelning. Men har man tålamod så kommer det att komma.

Köping har underpresterat och det visar sig på Fenwick där man ligger lågt. Visst kan man hoppas på lite mer stolpe in, men inte så mycket. Man måste helt enkelt lyfta spelet en nivå till (minst).

Nu får vi se om det blir som statistiken säger, eller om det är som någon känd person sa: ”Det finns tre former av lögner: Lögner, förbannade lögner och statistik!”

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mest lästa just nu

Kalmar HC:s stora överraskning

Hockeyettan Södra

Kalmar upp på Allettan-plats

Hockeyettan Södra

”Vi har en bra känsla”

Hockeyettan Östra

”Det var förkrossande”

Hockeyettan Södra

Spelbloggen: Piteå tar det här

Spelbloggen

Förre LHC-duon förstärker KRIF

Hockeyettan Södra

”Vi är ett topplag av en anledning”

Hockeyettan Västra

Lappalainen: ”Är det dags för poolspel i Norr?!”

Toni Lappalainen

Veckans lag #5 – Södra

Hockeyettan Södra

Veckans lag #5 – Västra

Hockeyettan Västra

Reklam

SAMARBETSPARTNER

Hockey365 på Facebook

Loading...

REKLAM

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Copyright © 2019 Hockey365.se

Connect
Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.