Connect with us

Prenumerera

Hockeyettan Västra

Hur sannolikt är det att lagen når allettan? Västra toppen

Nu har halva serierna spelats i den västra, östra och södra ettan. Den norra ettan haltar så mycket på grund av olika orsaker så den är omöjlig att avgöra när den är halvvägs egentligen. Men det är ändå läge att börja summera hur den första halvan av serien avlöpt, då alla lag mött varandra och därmed så borde tabellerna vara tämligen rättvisande. Jag tänkte gå igenom serie för serie med en tabellhalva i taget och inte bara tycka till om hur de skött sig utan också hur jag tycker att deras förutsättningar för att nå en alletta ser ut. Först ut är den västra ettans övre halva.

1. Mariestad Bois

27 poäng och 47-21=+26 i målskillnad

Flest poäng

Douglas Lögdahl 5+11=16 poäng

Tobias Aronsson 8+5=13 poäng

Eddie Davidsson 4+9=13 poäng

Mariestad målades upp som favoriter inför säsongen och det har man levt upp till. Inledde serien väldigt starkt innan man fick en liten svacka då man fick problem med målskyttet och det var under denna period man förlorade mot Grums med klara siffror och mot Skövde efter straffar.  Men på slutet har man steppat upp igen och har 10-0 i målskillnad de sista två matcherna. Det är framför allt offensivt man imponerat, man har så här långt gjort flest mål av alla lag och powerplay har varit sylvasst med 15 mål på 35 försök (42,86%). Man är också seriens mest defensivstarka lag där nycklarna varit Tobias Sandbergs målvaktsspel (fyra nollor och två med endast ett insläppt på 10 matcher) samt boxplay där man endast släppt in fyra mål på 36 boxplay (88,89%).

Chans att nå allettan: 99%

Laget ser väldigt stabilt ut när man formligen malt ner motståndet och man har gjort väldigt lyckade värvningar. Har dessutom en bredd som gör att man inte är beroende av enskilda spelare. Blir det inte en oväntad totalkollaps så når laget allettan.

2. Grums IK

26 poäng och 40-24=+16 i målskillnad

Flest poäng

Pelle Hedlund 9+10=19 poäng

Jesper Norbäck 8+9=17 poäng

Filip Karlsson 3+8=11 poäng

Västra ettans största positiva överraskning. Visserligen överraskade man och gick till allettan redan förra säsongen, men det var på det berömde håret och sedan dess tappade man flera av sina vassaste kort och ersättarna var med undantag av Jesper Appel väldigt anonyma. Men med en målvakt som stått på huvudet (Gustav Bågenvik) och en duo forwards som verkligen levererat (Pelle Hedlund och Jesper Norbäck) så har man tagit serien med storm och ligger välförtjänt på en andraplats. Har egentligen bara en plattmatch (mot Nyköping), annars har man levererat match efter match. Man vann också mot samtliga övriga fyra lag som innehar allettanplats. Har seriens vassaste boxplay med 91,67%.

Chans att nå allettan: 85%

Så här långt har man sett väldigt bra ut, men de är kanske lite för beroende av några få toppspelare för att man ska vara säker på att de ska nå hela vägen. Har också en spelstil med starkt försvarsspel och kontraattacker som gör att man är beroende av att man får första målet.

 3. Borlänge

24 poäng och 42-24=+18 i målskillnad

Flest poäng

Markus Persson 14+5=19 poäng

Patrik Elfsberg 0+13=13 poäng

Jacob Thor 5+5=10 poäng

Borlänge har varit stabila och har bara tre förluster så här långt, mot allettanlagen Mariestad, Grums och Skövde. Men mycket hänger på att Markus ”Pajen” Persson levererar. Och det gör han verkligen med tyngd, fart, spelsinne och ett bra skott. Förstakedjan med ”Pajen”, Elfsberg och Galbavy får massor med istid, stundtals i matcherna kör de vartannat byte. Men så har Borlänge också i många av matcherna bara kört på tre kedjor, truppen är tunn och skadorna flera. Också målvakten Alexander Johansson har gjort det bra så här långt. Har dock dragit på sig väldigt mycket utvisningar vilket skadat laget i mötena mot topplagen.

Chans att nå allettan: 85%

Så länge poängkungen och hans leverantör (Elfsberg) är hela så kommer de på egen hand kunna se till att Borlänge når allettan. Men skulle de bli skadade så kommer det att bli tufft!

4. Lindlövens IF

22 poäng och 40-28=+12 i målskillnad

Flest poäng

Max Lalander 10+6=16 poäng

Erik Broman 5+11=16 poäng

Alexander Kovalonok 8+4=12 poäng

Lindlöven inledde serien lysande och vann de första sex matcherna under ordinarie tid innan Mariestad stack håll på vinstbubblan. Sedan dess uppträdde laget betydligt mer mänskligt och på de sista fem matcherna plockade man faktiskt bara fyra poäng. Spelar annars väldigt välorganiserat och har en riktigt vass skyttekung i Max Lalander som skjuter på allt och han gör det med framgång. Erik Broman är en snabb och skicklig center och Kovalonok är en otroligt duktig passningsläggare. Man har rörliga och passningsskickliga backar, men dom väger kanske lite lätt.

Chans att nå allettan: 65%

Lindlöven har tappat på slutet vilket kan ge lite osäkerhet och sämre spel. Det vill till att man snabbt är tillbaka på vinnarspåret igen för att inte tappa momentum. Men jag tror att man vinner mot de sämre lagen mycket tack vare att de är välorganiserade och att de har några spetsar som är riktigt vassa. Och vinner de mot dom räcker det med några enstaka poäng mot topplagen och det borde de fixa.

5. Skövde IK

20 poäng och 39-25=+14 i målskillnad

Flest poäng

Alexander Henriksson 8+2=10 poäng

Henrik Thegel 5+5=10 poäng

Jonas Nyman 4+6=10 poäng

Skövde startade med två segrar men sedan kom en ordentlig dipp med två förluster mot Linden och Surahammar följt av en övertidsförlust mot Forshaga och frågorna började dyka upp om det skulle bli en ny svag säsong för det forna storlaget. Men sedan dess har man repat mod på ett imponerande sätt och har fem segrar på de sista sex matcherna, det var bara Grums som lyckades spräcka den segerraden. Det var kanske inte så överraskande då Grums har ett liknande spel där man tänker försvar först och främst och sedan utnyttjar man motståndarnas misstag när de dyker upp. Skövde har dock inte riktigt samma spets som Grums, men man har ett jämnt och stabilt lag där alla jobbar stenhårt för att skydda sin egen målvakt, som i de flesta fall varit det stora utropstecknet, Viktor Andersson.  Även backen Adam Thilander ska lyftas fram, en härförare i de bakre leden som betyder mycket för att ingjuta mod, lugn och struktur ute på isen.

Chans att nå allettan 75%

Skövde spelar med stort självförtroende och alla i laget har verkligen köpt sina roller. Det är stor skillnad på lagets agerande nu kontra i inledningen av serien. Nu går inget lag säkert! Det som talar emot är att man saknar den riktiga offensiva spetsen, man skapar färre vassa målchanser på eget spel än övriga topplag.

6. Forshaga IF

18 poäng och 31-31=0 i målskillnad

Flest poäng

Oliver Kandergård 4+4=8 poäng

Anton Klint 3+4=7 poäng

Filip Nordström 3+4=7 poäng

Forshaga var en av tre förhandsfavoriter inför säsongen men man har inte riktigt levt upp till dom. Delvis kan det säkert förklaras med att den stora stjärnan som skulle leda laget, Robin Sterner, skadade sig tidigt och sedan inte spelat. Men jag tror också man lidit av att man helt plötsligt fått en press på sig. Tränare Per Lundell vill spela en strikt defensiv men med en högre självbild så verkar inte alla spelare ställa upp på det, man vill själva vara spelförande, och när inte alla vill samma sak så blir det osynkat. Men det har också att göra med att motståndarna vet om att nu möter de ett topplag vilket gör att de drar tillbaka sina styrkor och inte ger Forshaga samma möjligheter till omställningar. Detta kombinerat gör att laget haft svårt att göra mål, laget har gjort klart minst av lagen på den övre halvan. Men man har också släppt in flest, trots att David Söderberg i målet varit grym, så här långt har han bäst räddningsprocent av alla målvakter i västra ettan.

Chans att nå allettan 45%

Forshaga måste hitta ett spel som alla ställer upp på och man måste göra det med en gång pucken släpps efter uppehållet. Kan dessutom Robin Sterner komma tillbaka så förbättrar det givetvis också lagets chanser. Men faller inte bitarna på plats så kommer favoriterna missa allettan.

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mest lästa just nu

Kalmar HC:s stora överraskning

Hockeyettan Södra

Kalmar upp på Allettan-plats

Hockeyettan Södra

”Vi har en bra känsla”

Hockeyettan Östra

”Det var förkrossande”

Hockeyettan Södra

Spelbloggen: Piteå tar det här

Spelbloggen

Förre LHC-duon förstärker KRIF

Hockeyettan Södra

”Vi är ett topplag av en anledning”

Hockeyettan Västra

Lappalainen: ”Är det dags för poolspel i Norr?!”

Toni Lappalainen

Veckans lag #5 – Södra

Hockeyettan Södra

Veckans lag #5 – Västra

Hockeyettan Västra

Reklam

SAMARBETSPARTNER

Hockey365 på Facebook

Loading...

REKLAM

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Copyright © 2019 Hockey365.se

Connect
Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.