Connect with us

Prenumerera

Toni Lappalainen

Lappalainen: ”Är det dags för poolspel i Norr?!”

Två dagar i rad utan matcher, det var inte igår det hände. Det är däremot nödvändigt att man får till lite sådana dagar, åtminstone för alla fans som håller koll på mer än ett lag.

Det har å andra sidan varit en period med få matcher för att nu bli lite mer tryck. Det är en ganska smart lösning eftersom all annan topphockey i landet går in dvala för att det är landslagsuppehåll. Här får Hockeyettan synas lite mer och det är väl ingen av oss, som följer Hockeyettan dagligen, som mår särskilt dåligt av det.

Häromdagen skrev jag om matcherna i den norra serien. Jag skrev om att det florerade rykten om att klubbarna i norra serien förlagt sina matcher till helger att man helt enkelt inte ville betala arbetsgivaravgifter.

Det tog inte lång stund efter det innan mejlkorgen fylldes och kommentarerna i sociala medier opponerade sig kraftfullt. Där verkade man emellertid ha plockat ut vissa meningar och skapat sig sin egen krönika. Det jag i själva verket skrev var att det pratas om att det skulle vara anledningen. I dagar av usel ekonomi och klubbar uppe i norr som knappt får ihop sina trupper så låter väl det som en strategi god som någon. Jag har inga fasta belägg för att det är så och var tydlig med det, men ändå tycks vissa vilja skapa en friktion som inte finns.

Grundbulten i mitt resonemang är detta.

Den norra serien haltar rejält. Vissa lag har spelat nio matcher, medan andra har spela 13 matcher. Talar man med klubbrepresentanter så handlar det om att man är färre lag än i de övriga serierna. Det är ett faktum. Det förklarar emellertid inte varför man spelat olika antal matcher. Hade det skiljt på en match, eller kanske två matcher så hade det inte spelat någon roll, men fyra matcher?

Alla förstår att avstånden är annorlunda uppe i norr och ekonomin ser därför annorlunda ut. Därför väljer man att spela dubbla matcher vissa helger. Problemet uppstår när exemepelvis Östersund spelar nio matcher på över två månader, på vilket sätt skapar det samma förutsättningar? Att ha ha nästan två veckors matchuppehåll som Vännäs hade för en tid sedan, på vilket sätt gynnar det hockeyn i norr?

Nej, det här ett problem som måste få sin lösning. Kontentan är ändå att alla ska spela under samma förhållanden, samma regleverk. Alla lag spelar i Hockeyettan med ambition att ta sig till Hockeyallsvenskan, det borde stå i någon sorts grundlag för att spela i Hockeyettan. Sen kanske inte den är realistisk för alla men det borde vara en ambition för annars finns där ingen anledning att spendera miljoner varje år.

Låt oss för argumentationens skull säga att alla lag i Hockeyettan har den ambitionen. Man vill till Hockeyallsvenskan. Då blir det här kring att alla regler ska gälla alla lag ännu viktigare. För tar man sig nu hela vägen till en alletta, kvalserie och slutligen Hockeyallsvenskan så ger de blanka fan i om du har fyra mil eller 400 mil till bortamatch (fråga Asplöven, eller spillrorna av dem) en onsdag, matchen skall spelas.

Så vad är lösningen?

Ja, om viljan att behandlas som en seriös liga är just det, så är det självklart att det inte kan fortsätta så här. Kontentan är att om man har tio lag i en serie så är det möjligt att spela samtidigt och ha jämnt antal matcher spelade. Då handlar problemlösningen om logistik. Och om att klubbarna måste visa att man är villiga att lösa det här. Organisationen kring detta nu liknar mer en korpliga än seriös samling klubbar som vill spela i Hockeyallsvenskan.

Om det nu är så svårt att få till det här, att lagen åtminstone står på hyfsat lika många matcher, så är det kanske dags att införa poolspel i Hockeyettan Norra. Låt alla lagen samlas på en plats och spela samtliga matcher samtidigt. I de flesta klubbarna finns flera ishallar i närheten. Hotellnäringen i norr skulle ju få en boost utan tvekan, och kanske skulle man på det sättet kunna få drag kring matcher som annars hade varit för de närmast sörjande.

Alltså, allt är bättre än det vi har nu. Det går inte att bevaka Hockeyettan Norra utifrån och ta den seriöst om det fortsätter på det här sättet. Jag gillar hockeyn i norr och jag gillar att det finns så många klubbar som är villiga att göra allt för sina klubbar. Mot alla dessa människor är dagens upplägg ett hån.

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Skrivit och följt Hockeyettan i över tio år, både som journalist och i olika roller i diverse klubbar i Hockeyettan, SHL och SDHL. Bevakar i synnerhet Tranås AIF. Hockeyettan Södra i allmänhet. Ansvarig utgivare för Hockey365.se. Tips, frågor? toni.lappalainen@hockey365.se

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mest lästa just nu

Kalmar HC:s stora överraskning

Hockeyettan Södra

Kalmar upp på Allettan-plats

Hockeyettan Södra

”Vi har en bra känsla”

Hockeyettan Östra

”Det var förkrossande”

Hockeyettan Södra

Spelbloggen: Piteå tar det här

Spelbloggen

Förre LHC-duon förstärker KRIF

Hockeyettan Södra

”Vi är ett topplag av en anledning”

Hockeyettan Västra

Veckans lag #5 – Södra

Hockeyettan Södra

Veckans lag #5 – Västra

Hockeyettan Västra

Veckans lag #5 – Östra

Hockeyettan Östra

Reklam

SAMARBETSPARTNER

Hockey365 på Facebook

Loading...

REKLAM

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Copyright © 2019 Hockey365.se

Connect
Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.