Connect with us

Prenumerera

Krister Holm

Nykomlingarna i hockeyettan

Idag tänkte jag ta en titt på hur hockeyettans fyra nykomlingar klarat sig. Är steget upp så stort som många tror eller måste lagen vara redo för att klara att ta steget som det innebär att kvalificera sig för spel en nivå högre upp?

Till att börja med så får vi konstatera att den norra ettan tyvärr inte har någon nykomling. Det är till och med så att man spelar med kort om lag då det inte finns lag som vill kvalificera sig till serien. Resorna blir för dyra och publikintäkterna i den norra ettan är ofta små.

Sedan var det lite skumt kvalspel. För i kvalet till den östra ettan så gick Eskilstuna Linden upp. Laget spelar numer i den västra ettan. Och i kvalet till den västra ettan gick Strömsbro upp. Strömsbro som numer spelar i den östra ettan. Tvärtom mot hur de kvalificerade sig alltså. Wings både kvalade och spelar i den östra ettan och Borås både kvalade sig upp och spelar i den södra ettan.

I den östra ettan har Strömsbro fått en riktigt fin start. Laget ligger efter tio spelade matcher på en allettanplats med 18 poäng och har en marginal ner till sexan och missad alletta tre poäng. Framför allt har man imponerat offensivt, med 39 mål gjorda är man faktiskt hela östra ettans målgladaste lag. Man är dessutom hela hockeyettans effektivaste lag då man gör mål på 15,66% av sina skott! Nyförvärvet Joakim Axman har snittat ett mål per match i snitt och leder dessutom seriens poängliga med 18 poäng. Men han är inte ensam från lagt uppe i poängligatoppen, för på andra plats finns Viktor Ehn (17 poäng) och på fjärdeplats Kim Persson (14 poäng). Viktor Ehn har dessutom östra ettans bästa plus/minus. Detta trots att laget läckt en del bakåt, med 36 insläppta är det bara de tre bottenlagen Segeltorp, Hanviken och Hammarby som släppt in fler. Det är något laget får slipa på, och lyckas man få till det bättre framöver så ligger man väldigt bra till för att gå till allettan som nykomlingar.

Den andra nykomlingen i den östra ettan är Wings. Ett lag som till och med gått bättre än Strömsbro. Man har plockat poäng i åtta av sina tio spelade matcher och man är ett av bara två lag som besegrat Hudiksvall. Man har både levererat framåt med sina 37 mål som stått bra bakåt med endast 24 insläppta. Christian Blomqvist är den stora poängsprutan med sina 15 poäng, men också Otto Larsson och Johan Mohlin snittar över en poäng per match med sina 13 respektive 11 poäng. Just att man är flera som levererat och att man är stabil utan siffror som sticker är tecken på att laget är väldigt stabilt. Det finns många tecken som tyder på att laget kommer att kunna behålla sin allettanplats.

I den västra ettan så inledde Eskilstuna Linden direkt svagt med tre raka förluster. Men när man i fjärde omgången lyckades vända ett 2-0-underläge till seger mot Skövde på bortaplan så fick man upp självförtroende igen och man kom också bättre in i tempot. Sedan dess har nykomlingarna tagit 14 poäng på de senaste sju omgångarna, med andra ord två poäng i snitt. Det gör att man numer ligger på en sjundeplats med fyra poäng upp till allettan. Men ska man kunna utmana om den på allvar så måste man se till att få stopp på blödningen bakåt. För med 3½ insläppt mål per match i snitt så kommer det bli jobbigt att utmana i långa loppet. Att släppa in ett mål mer per match än det laget ovanför som släpper in flest håller inte. Det skulle heller inte skada om Hugo Olilla (4+7=11 poäng) och 12:a i västra ettans poängliga fick lite mer konkurrens i interna poängligan.

I den södra ettan slutligen så återfinner vi Borås på en tiondeplats med nio inspelade poäng. Man inledde serien starkt med två segrar de första tre matcherna och resultatmässigt jämna matcher (uddamålsförluster) mot Nybro, Krif och Tranås. Men sedan åkte man på en riktig kölhalning mot Troja (2-9) och efter det har det gått trögare utöver en vinst mot Dalen. Framför allt har laget haft det svårt på hemmaplan, alla fyra hemmamatcher har inneburit förlust och dessutom med hemska 11-25 i målskillnad. Då har det lite överraskande faktiskt gått bättre på bortaplan där man har tagit tre fullpoängare på de fem matcherna man spelat. Målskillnaden är också betydligt bättre, 21-17. Ni som är bra på matte inser att laget släppt in 42 mål, nästan 5 mål per match i snitt, vilket är alldeles för mycket för att ha några högre ambitioner. De 32 målen framåt är dock riktigt bra och mannen bakom många av dom är Henrik Eriksson som med sina 14 poäng ligger tvåa i södra ettans poängliga. Av målskillnaden och det jag sett så tror jag tyvärr att laget spelar lite för naivt för att på allvar kunna utmana. Speciellt på hemmaplan kanske man vill bjuda på sin hemmapublik på underhållning lite väl mycket.

Vad kan vi då dra för slutsatser av min sammanfattning? Jo att nykomlingarna ändå klarar sig rätt bra, inget av lagen är direkta bottenlag och två av lagen (Strömsbro och Wings) kan mycket väl få spela allettan efter jul. Det är positivt för det betyder att det finns dynamik i hockeyettan, något som ger intresse och liv till serien.

Av Krister Holm

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Click to comment

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mest lästa just nu

Kalmar HC:s stora överraskning

Hockeyettan Södra

Kalmar upp på Allettan-plats

Hockeyettan Södra

”Vi har en bra känsla”

Hockeyettan Östra

”Det var förkrossande”

Hockeyettan Södra

Spelbloggen: Piteå tar det här

Spelbloggen

Förre LHC-duon förstärker KRIF

Hockeyettan Södra

”Vi är ett topplag av en anledning”

Hockeyettan Västra

Lappalainen: ”Är det dags för poolspel i Norr?!”

Toni Lappalainen

Veckans lag #5 – Södra

Hockeyettan Södra

Veckans lag #5 – Västra

Hockeyettan Västra

Reklam

SAMARBETSPARTNER

Hockey365 på Facebook

Loading...

REKLAM

Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.

Copyright © 2019 Hockey365.se

Connect
Skaffa vårt nyhetsbrev

Missa inget från sajten och missa heller inte chansen att vara med i våra tävlingar om biljetter och andra spännande priser.